Michael Mkhonta

I dag er det fridag i Swaziland. Kongens fødselsdag var tirsdag men fridagen er flyttet til fredag. På vei til butikken i går ettermiddag kom sannsynligvis kongen forbi. Det var en kortesje med et omfang, store mengder pomp og en ikke ubetydelig mengde prakt, nok til å gjøre for eksempel Donald Trump grønn av misunnelse. Her har fremtidige amerikanske presidenter mye å lære.

I dag var jeg invitert på besøk til Michael. Det er en stor ære å bli invitert hjem til noen i Swaziland. Jeg tok bussen til Mbabane og ble hentet der. På veien var jeg innom en butikk og kjøpte den største kaken jeg fant. Den kostet knappe 50 kroner og gjorde stor lykke. Michael bor i en liten dal som heter Mhlane. Der bor også resten av slekten hans og hele gjengen var på beina for å hilse på normannen som hadde forvillet seg inn i dalen. Etter en litt usikker start tok stemningen seg fort opp og det ble et veldig hyggelig selskap der det stadig kom flere folk sigende inn for å hilse på og få seg en matbit. Jeg var nok en sjelden fugl som alle ville se.

Menyen var grillet kylling, pap som er en slags maisgrøt, spinat og selvfølgelig kaken min til dessert. Folk her i landet spiser når det er mat å få og porsjonene kan derfor i slike stunder bli overveldende. Ingen problem, vi bare deler rundt det som normannen ikke har spist.

Michael bor på landet og dyrker sin egen mat. Han har bier som produserer honning og frittgående høns i stort antall. Han driver også byttehandel med naboene. Han er derfor relativt godt stillet i forhold til mange andre og har nok mat på bordet hver dag i huset sitt.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s