Sykkeltur og mikrofinans

I dag har jeg vært på sykkeltur med Kim Roques, initiativtaker og direktør for All Out Africa. Han har britiske røtter men er født og oppvokst i Swaziland og har jobbet med utvikling i Swaziland i mange år. All Out Africa startet han i 2004.

På turen diskuterte vi hva som skal til for å få til en langsiktig, bærekraftig utvikling. Utgangspunktet er minst 50% arbeidsledighet og 70% som lever for under 2 dollar om dagen. Vi kom fort inn på modellen til Muhammed Junus som fikk nobels fredspris i 2006 sammen med Grameen bank. Modellen er å gi små lån til gründere som er for fattige til å få andre lån. Vi har noen tanker om hvordan vi kan få dette til å fungere og tenkte å bruke Monday sitt vanningsprosjekt som pilotcase. Det som er sikkert er at det i tillegg til tilgang på rimelige lån må tilføres kunnskap om entreprenørskap og forretningsdrift samt at låntakerne og prosjektene må kvalitetssikres, godkjennes, følges opp og støttes lokalt underveis. Pengene må brukes til å utvikle virksomhet som gir inntekter slik at låntakerne blir i stand til å betale tilbake gjelden. Spennende tanker som kan gi ringvirkninger hvis det lykkes og dette er et annet prosjekt med andre sponsorer enn skoleprosjektet.

Sykkelturen var for øvrig den mest eksotiske jeg noen sinne har vært på. Det er fantastisk å sykle midt i Afrika omgitt av ville dyr. Ingen farlige dyr her med unntak av flodhest og krokodille men vi skulle ikke bade i dag….

2 thoughts on “Sykkeltur og mikrofinans

  1. Spennende tanker som kan gi store ringvirkninger. Imponerende hva du har klart å få gjort og tenkt disse ukene i et miljø så fjernt fra vår andedam.
    Safe journey home!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s